Aanvulling op de handleiding bij Pepper, Tomato, Strawberry, Grape en Kiwi.

ADVIES

Wij adviseren de kas op een beschutte plek te plaatsen.
Wij adviseren ALTIJD de ramen te kitten. ( zie onder )
Wij adviseren een stalen fundering ( zie kassen funderen )

FOTOSERIES

Bekijk ook de uitgebreide fotoseries van het opzetten van onze kassen een foto zegt vaak meer.

LEVENSDUUR

Vaak wordt gevraagd: Wat is de levensduur? Foto's zeggen meer dan woorden.
Er zijn stormen voorbij gekomen die in de buurt bomen hebben ontworteld.
Onderstaand een link naar het opzetten in 2015 en foto's van april 2020.

Foto's ppzetten Tomato in 2015
Foto's zelfde Tomato in april 2020

De kas moet recht staan, ruim kit gebruiken, de boutjes na een paar weken, nalopen en en met storm raam en deur dicht.
Dat is ongeveer het verhaal.


AANVULLING ( lezen voor het opzetten !! ) 

 • Voor u begint: kijk naar de timelapse, in 3 minuten wordt de kas opgezet. Dan kunt u ongeveer zien hoe het opzetten gaat. 
 • Alle onderdelen zijn genummerd. Eerst alle onderdelen uitleggen op nummer zorgt voor sneller werken en controle. Doordat de inhoud van de verpakkingen in de fabriek wordt gewogen komen missende onderdelen nauwelijks voor.
 • Het blijkt eenvoudiger te zijn eerst de voor- en achterkant van de kas in elkaar te zetten op de grond alvorens deze op te zetten. Zie hiervoor ook onze fotoserie van het opzetten van kas Grape
 • De kas dient haaks en waterpas te staan om alle onderdelen 100% te laten passen en de ramen er goed in te kunnen schuiven. *
 • Profiel nr. 5 en profiel nr. 6 zijn verschillend. Het profiel met de hoogste opstaande rand moet aan de kant van de deur geplaatst worden. Dit profiel geleidt de deur aan de onderkant. (In de handleiding verandert het aanzicht van de kas steeds van voor naar achter. Dit kan verwarrend zijn m.b.t. deze profielen).
 • Het is handig om op de zonzijde van de panelen met een zwarte stift een stip of het betreffende raamnummer te vermelden (een paar mm groot geschreven aan de onderzijde zodat het later niet te zien is als het paneel in het profiel is geschoven). Zo weet u ook als de folie er af is nog wat de zonzijde is van het paneel.
 • Als u de schroeven F2 alvast eenmaal zonder dat het raam er in zit in het profiel draait, gaat dat daarna makkelijker als het raam er wel in zit.
 • Als u de ramen wilt kitten kunt u dit het beste boven- en onderin doen (raam nr. P9 / P2 / P8)
 • Als u de kanalen van de platen boven en onder met een klein beetje kit dicht maakt, komt er geen vocht in.
 • Vaak moeten alvast extra schroeven F4 in de profielen gedaan worden. Dit staat in de handleiding. Let erop! Later de schroeven alsnog erin doen is lastig.
 • In de handleiding verandert het aanzicht steeds van voor naar achter. De ene keer staat de ingang van de kas met de deur voor, de andere keer de achterkant. Dit kan verwarrend zijn.
 • Een dop maat 8 met handvat is onmisbaar (zie ook de fotoseries)
 • Bij het opzetten van onze broeikas leken de ramen P4R en P4L (2 x ) een paar mm te breed. Met een stanley mes aan de smalste kant 3 mm eraf snijden.
 • Onderdeel T1 en T2 moeten soms wat bij gebogen worden om te passen.
 • Beschrijving van onderdeel T1 en T2 blijkt in stawberry handleiding op blz 12 te missen. Zie onder.

 

RAMEN KITTEN voor de kassen Kiwi, Grape, Strawberry, Tomato en Pepper.

Gaan deze tips op voor u?

Gaat u de kas op een niet of minder beschutte plek zetten?
Maakt u geen gebruik van een fundering van ons?
Is er een raam uitgewaaid?
Wilt u de kas NA het opzetten verplaatsen?
Wij adviseren ramen altijd te kitten.

Waarom waait een raam eruit?

U heeft de kas niet recht genoeg geplaatst. Meestal is het niet gebruiken van de door ons verkochte fundering de oorzaak.
Het stormt en u heeft een deur of een raam open laten staan. In dit geval heeft de wind vrijspel. De kans dat een raam eruit waait als ie niet 100% goed geplaatst is, is zeker aanwezig.
De ramen zijn niet goed geplaatst ( t3,t6,) , er is geweld gebruikt om de ramen te plaatsen of dakgoot ( die de ramen vasthoud ) erop te schuiven.
Na het in elkaar zetten heeft u de kas verplaatst.
U heeft het raam niet ( voldoende ) gekit.

Wat kunt u eraan doen?

Gebruik onze ( los te verkrijgen ) fundering en kit de ramen. De kans dat kas rechter staat is veel groter dan bij een ‘eigen’ fundering.

Zorg dat de ramen recht in de sponningen zitten. ( t1,t2 ) Is dit niet het geval? ( t3 ) Schroef de schroeven aan de kant waar het raam, iets los. Zie schema. Alle schroeven bij de rode cirkels moet een slagje los gedraaid. Daarna kunt u de structuur naar rechts of links bewegen. Totdat de ramen recht staan. Hierna kunt u de schroeven weer vast draaien. U kunt nu de hele structuur bewegen. Zodra de structuur recht zit, kunt u de schroeven weer vast draaien.

Wij adviseren de ramen te kitten. Met kit maakt u van de kas een geheel. Wij adviseren alle ramen te kitten. Staat de kas op een beschutte plek zijn een paar drupjes zoals tekening voldoende. Echter beter is een streep kit in de nok en wat drupjes aan de zijkant. We hebben goede ervaringen met Bison Polymax crystal clear. Als U gecontroleerd heeft dat de ramen recht zitten. ( zie boven ) Kunt u een streep kit, in de nok doen ( t4 ). Zitten de ramen op hun plaats? Voor u de dakgoot erop schuift, kunt u een paar drupjes kunt aanbrengen. Door het dakraam , in het midden 1 cm op te tillen, heeft u de ruimte om er een paar drupjes kit onder te doen. Zo ook voor de zijruiten. ( t5 ) U kunt nu de dakgoot erop schuiven.
Voorkant: doe drupjes kit tussen de ramen en de profielen.

ramen1 ramen 2

 

(Foto 1) Structuur is niet recht genoeg voor de ramen.
(Foto 2) Dit is ook niet goed.

kitten en plaatsen van de ramen

Kitten & recht plaatsen ramen.

losdraaien van de profielen

Losdraaien voor het plaatsen van de ramen.

Het Tuinpaleis Goudwerf 11a Beuningen Reviewed by 486 pers. 9.1 / 10
Alle specificaties, handleidingen, foto's en video's, zijn onder voorbehoud en kunnen vooraf en zonder opgaaf van reden gewijzigd worden.